Mange spørger sig selv, hvad fordelene ved at lease en bil egentlig er. Der findes forskellige typer leasing, så det er vigtigt at finde ud af, hvilken type der passer til dig. Leasing er i bund og grund leje af biler over en længere periode. At eje en bil kan være en dyr udgift. Du skal ikke kun finde pengene til at købe bilen, men også tage højde for de uventede udgifter, der følger med at være bilejer, som hurtigt kan løbe op. Udgifter til reparationer og service er ofte højere end forventet, og det kan hurtigt ødelægge dit budget, hvis bilen pludselig går i stykker. Med visse leasingformer slipper du for uventede omkostninger, da disse risici typisk ligger hos leasingselskabet. Ved at betale en månedlig ydelse har du ikke ejerskab, men brugsretten er helt din. Så hvad er leasing af bil, spørger du. Det er kort sagt en finansieringsform, der ligger et sted mellem lån og leje.
Står du med de samme overvejelser som mange andre danskere: kan det bedst betale sig at købe en bil, eller privatlease en bil?
Svaret er ikke ikke altid lige til – for hvad der passer bedst til dig, afhænger af flere parametre. Om du skal vælge leasing eller køb af bil afhænger blandt andet af din private økonomi samt hvordan dine kørselsbehov er. Er du stadig i tvivl? I dette blogindlæg giver vi dig svaret på dine spørgsmål så du kan blive endnu klogere på, hvad der er billigst: privat leasing eller køb?
Table of Contents
Privatleasing af bil – for dig med et forudsigeligt liv
Hvis du har brug for en bil lige nu og her, men ikke har hverken økonomi eller overskud til at købe en bil, kan leasing være den helt rigtige løsning for dig. Fordelene ved leasing er mange, men den største er, at du ofte har både garanti og service på bilen i hele leasingperioden. Derfor skal du ikke tænke på de mange uforudsete ekstraudgifter, som ofte går hånd i hånd med et bilkøb. En anden økonomisk fordel ved privatleasing, er at der ofte er en lavere udbetaling på bilen end ved køb af en bil. Generelt får du et langt større overblik over dine udgifter til en bil, og i langt de fleste tilfælde kender du udgifterne på forhånd, og står derfor ikke overfor alt for mange ubehagelige og uforudsete udgifter.
Hvad med skader? Dem skal du næsten altid selv betale for. Når du leaser en bil, skal du således altid behandle den som om, at det var din egen bil.
Nøgleordet, når du skal beslutte dig for bil leasing eller køb, er forudsigelighed. Leasing er for dig, som kan forudsige de månedlige antal kilometer du kører, og som ved, at du kan binde dig til et leasingkontrakt i 11 måneder, uden at det vil blive et problem for dig, at være hængt op på kontrakten. Leasing er også for dig, der har et overblik over hvor du kører hen – er det til og fra arbejde? Er det kortere eller længere ture? Osv. Er forudsigelighed ikke et ord, som lige nu beskriver dit liv, bør du igen overveje: hvad er bedst: privat leasing eller køb?
Køb af bil
Står du overfor en masse ændringer i dit liv: har du lige afsluttet din uddannelse, leder du efter et job, en kæreste eller et nyt sted at bo? Så er det ikke for meget sagt, at dit liv er uforudsigeligt. I en sådan situation vil det altid kunne betale sig, at købe en bil frem for leasing. Det kan jo være, at du snart får et job, og arbejdspladsen så skal tage stilling til leasing eller køb af firmabil, eller at du får et job, hvor du skal køre flere hundrede kilometer på arbejde.
Leasing er på mange områder en rigtig god idé med masser af fordele, og så snart du har fået ro på arbejds- og familielivet, vil det kunne betale sig at lease en bil. Også derfor behøver du ikke, at se dig om efter den dyreste bil på markedet. Du kan i stedet nøjes med en brugt bil. I nogle perioder er brugtbilspriserne meget lave, hvorfor du kan få en meget billig brugt bil. Her skal du dog være opmærksom på, at i modsætning til leasing hvor service og garanti er med i prisen, er det ikke tilfældet når du køber en brugt bil. På den anden side, har du altid mulighed for at sælge bilen videre, og se dig om efter noget andet, i takt med at dine behov måtte ændre sig med tiden. Når du køber bil må du ikke glemme at tage garantien i betragtning. Mange europæiske biler har nemlig kun to års garanti, hvilket er det samme som en mobiltelefon fra supermarkedet. Andre mærker, specielt de koreanske har helt op til syv års garanti, hvilket kan være en stor fordel for dig, som skal investere i en mere langsigtet løsning.
Hvad er billigst? privatleasing eller køb
Det kan være svært at lave en konkret leasing eller køb af bil beregning, men der er alligevel nogle forskellige parametre, som du kan måle på, når du skal skabe et overblik over hvad er billigst leasing eller køb?
FDM leasing eller køb fremlægger først og fremmest, at det er vigtigt, at du sikre dine rettigheder ved privatleasing. De anbefaler derfor at du altid privatleaser med en FDM leasingkontrakt.
Bilpriser har ligeledes lavet en leasing eller køb beregning. Her har de analyseret 26 bilmodeller, som alle er blandt de mest populære modeller hos den danske befolkning. Ud fra det kan de konkludere, at jo mindre bilen er, jo bedre kan et bilkøb betale sig. For mikrobilernes vedkommende er det altså klart billigere at købe end at lease. Går vi op i en mellemstørrelse er det billigere at lease end at købe – og besparelserne kan endda været meget store. Det samme gælder for de større biler – og en hovedregel er, at jo større bilen er, jo mere bør du kigge dig omkring efter en leasingaftale.
Fik du svar på dine spørgsmål? Her på luksusleasing.dk finder du et stort overblik over de mange forskellige leasingaftaler, så du kan finde din drømmebil – og måske vælge at lease frem for at købe.
Forskellige former for leasing
Det kan være svært at finde rundt i alle de forskellige former for leasing. Spørgsmål som hvad er finansiel leasing, hvad er operationel leasing og hvad er flex leasing, dukker helt sikkert op, når det kommer til hvilket valg der er bedst, for lige præcis dig. Det er nemlig vigtigt at finde den leasingform, der giver det bedste udbytte, for at sikre den bedste oplevelse med leasing. På denne måde undrer du dig ikke over spørgsmål omkring, hvad er med i leasing af bil, når beslutningen skal tages.
Ved finansiel leasing gives der en fastpris hen over en bestemt tidsperiode, og der vil i denne periode være fuld brugsret over bilen. Efter endt leasing vil det ikke være muligt at beholde bilen, da den skal sælges videre til en tredjepart. Finansiel leasing giver brugsretshaveren ansvaret for udgifter til reparationer, service og hvilke omkostninger der ellers vil kunne opstå. Operationel leasing minder meget om finansiel leasing, her fås der dog total sikkerhed, når det kommer til udgifter, da disse ikke er underlagt brugsretshaveren.
En anden form for leasing er flex leasing. Denne form for leasing benyttes oftest af folk, som har et ønske om at leje en lidt dyrere bil, over en kortere periode. Dette kunne for eksempel være ønsket, om at køre rundt i en cabriolet hen over sommeren, men i en lidt mere kompakt bil hen over vintermånederne. At finde blandt de forskellige leasingtyper er også splitleasing og re leasing. Disse bruges henholdsvis til at deles om ydelserne til bilen, og til at lease biler, som tidligere allerede har været leaset ud.
Det kan være en stor verden at begive sig ud i, når det kommer til at lease en bil, i og med der er mange forskellige muligheder, hvorpå det kan gøres. Der er en masse hensyn der skal tages i processen, og det er vigtigt at starte med at få styr på, hvad bilen præcis skal bruges til samt hvor længe. På denne måde er det meget nemmere, senere hen, at tage beslutningen om, hvilken form der passer bedst ind i din hverdag.
Hvornår kan det bedst betale sig at lease en bil
Det kan være svært at vurdere hvorvidt leasing er den rette løsning, og om det i sidste ende giver et større overskud, at benytte sig af denne form for transportmulighed, frem for at købe en bil fra ny hos forhandleren. Det kan virke lidt mere uoverskueligt at skulle sætte sig ind i de forskellige leasingformer, frem for at gå til en bilforhandler og få ordnet købet nu og her.
For at lease en bil skal der naturligvis en førstegangsydelse til, og til det kommer spørgsmålet så, hvad er førstegangsydelse leasing overhovedet? Det er nemlig meget forskelligt alt efter hvilken bil, samt hvilken leasing type, der er valgt, hvad førstegangsydelsen ligger på. Gennemsnitligt for privatleasing af en bil, ligger denne ydelse på mellem 5.000 og 20.000 kroner. Set i forhold til betalingen af en bil hos bilforhandleren, er dette beløb meget småt. Foruden førstegangsydelsen er det vigtigt at huske på, at den månedlige betaling kommer oveni. Både den månedlige sats, samt startprisen på bilen, afhænger af bilens værdi, antal kilometer du regner med at køre i den og hvor lang tid kontrakten på leasingaftalen varer.
Det kan som privatforbruger bedst betale sig at lease en bil, hvis bilen ikke skal køre mere end 15.000 kilometer om året. Derudover er det vigtigt at pointere, at det ikke vil være rentabelt at lease en bil i mere end 1-2 år ad gangen. Er du på udkig efter en langvarig løsning til transport, vil leasing ikke være optimalt, og du skal derfor ud og finansiere bilen selv.
Efter endt leasingperiode
For at have helt styr på din undren omkring hvad er leasing, er det også vigtigt at vide hvad der sker, når leasingen afsluttes. For hvad er restværdi ved leasing egentlig? For at besvare hyppige spørgsmål omkring hvad er scrapværdi leasing og hvad er restværdi leasing, er det vigtigt at slå fast, at scrapværdien og restværdien er to ord af samme betydning. Når leasingværdien afsluttes, er scrapværdien det beløb, bilen skal sælges til. Prisen er uden registreringsafgift, da der kun er betalt afgift for den periode, bilen har været leaset i.
Det er ved finansiel leasing, at du som forbruger skal bekymre dig om scrapværdien, da der oftest, ved de andre leasingformer, er kontrakter hvori leasingfirmaet står for dette. Scrapværdien er den værdi bilen har ved endt leasingperiode, og er afgørende for, om det er køber eller sælger, som skal betale et beløb, når kontrakten udløber. Jo lavere scrapværdien er, jo bedre er det for dig i sidste ende. Scrapværdien er svær at regne sig frem til på forhånd, men den regnes typisk ud efter den nuværende markedsværdi og en vis procentdel i nedskrivning efter et år. Husk altid at sikre, inden aftalen indgås, at du ikke er i tvivl om hvem der står for denne betaling, så der ingen pludselige misforståelser opstår.
[yarpp]