Operationel Leasing

En leasing form, der har været særdeles populær de seneste par år, har været operationel løsning. Det er især virksomheder, men også private  der har fordele ved operationel leasing, og tænker man på om operationel leasing er en fornuftig løsning bør man læse med her. Vi giver nemlig svar på, hvad operationel leasing er, hvad operationel leasing betyder, og sætter leasingformen op imod finansiel leasing. Derudover ser vi på, hvilke muligheder operationel leasing giver og hvorfor man bør vælge leasingformen. Der er nemlig en stigende tendens til at folk Googler “operationel leasing bil” og undersøger om det er en bæredygtig løsning. Dét og meget mere giver vi dig svar på her på siden, hvor vi går i dybden med operationel leasing.

Der findes nemlig to typer af leasing, operationel leasing vs. finansiel leasing, og det angives uhyre sjældent i en aftale, hvilken type leasing der er gældende. Man skal derfor kigge aftalevilkårene igennem for at kunne afgøre, hvilken type løsning, der er gældende. Ved en finansiel leasing er det den leasende part, der opnår finansiering af produktet. I langt de fleste tilfælde tager det sig ud således, at leasingselskabet ejer bilen og langtidslejer det ud til en der ønsker at lease. Det er som regel en længere periode, hvor aftalen ikke kan opsiges, hvor det til sidst kan købes af den leasende part for restværdien. Dette er den traditionelle metode til leasing, og formentligt også den de fleste kender til, når ordene leasing af biler bliver nævnt.

Men faktisk er den anden leasingtype – operationel leasing mindst ligeså fordelagtig, hvis ikke mere for leasingtageren. Der er ihvertfald andre elementer i denne aftale, der i nogle tilfælde vil give leasingtageren de bedste kort på hånden. Herunder gennemgår vi de væsentligste dele af operationel leasing

Hvad er operationel leasing, og hvad betyder det?

Med en aftale om operationel leasing opnår den leasende part udelukkende brugsret til det leasede produkt. Det vil altså sige, at selskabet der har købt bilen kun leaser den ud til den leasende part. Med en operationel leasing har den leasende part kun ret til at bruge bilen, men ejer altså ikke bilen selv – og kommer aldrig til det. Den vil med operationel leasing altid være selskabet ejendom, og det er ikke muligt at tilkøbe denne ejendomsret. Det er forskelligt fra den anden leasingform, hvor man kan tilkøbe ejendomsretten ved aftalens udløb. 

Det betyder derfor, at der ikke nødvendigvis er en bindende aftale på operationel leasing. Der behøver ikke være en særlig lang løbetid på leasingaftalen, og den kan som regel opsiges fra måned til måned. Ligeledes er det virkelig sjældent, at man ser uopsigelighedsperioder i forbindelse med operationel leasing, hvilket også gør det til en attraktiv leasingtype.

Operationel leasing har specielt været brugt indenfor leasing af fly samt entrepenørmateriel, hvor virksomhederne ikke nødvendigvis har lyst til at binde penge i exceptionelt dyre maskiner, der kan leases billigere, og på den måde undgå evt. finansielle problemer. F.eks. er det denne metode de fleste lavpris flysselskaber har formået at skabe vækst de seneste mange år. De ejer ikke nødvendigvis nogen fly, men leaser dem billigere og kan på den måde tilbyde ekstremt billige flybilletter til forbruger.

Det er dog også muligt at finde operationel leasing til biler, selvom der i langt størstedelen af leasingaftalerne er tale om finansiel leasing. Det skyldes at pengebindingerne i biler ikke er nær så store som f.eks. fly eller entrepenørmateriel, der er væsentlig tungere udgiftsposter i en virksomhed. På den måde er det altså primært virksomheder, der har gavn af operationel leasing, der ganske enkelt betyder at man leaser uden udsigt til ejendomsret og eller uopsigelighedsperiode. Det er en mere fleksibel løsning, end finansiering, men samtidig en, der ikke giver mulig for at tilkøbe produktet til en restværdi. 

Operationel leasing vs. finansiel leasing

Så kommer det helt store spørgsmål til én million kroner – hvilken en af de to leasing typer er så bedst? Og operationel leasing vs. finansiel leasing kan godt være et vanskeligt spørgsmål at svare på, og varierer naturligvis meget fra situation til situation. Derfor har vi samlet en række fordele og ulemper ved operationel leasing, og gjort det samme ved finansiel leasing – det giver os til sidst et lidt mere håndgribeligt svar på, hvilken en af de to leasingtyper, der er bedst.

Hvis vi starter med den finansielle leasing, er der ingen tvivl om, at det er den mest traditionelle løsning i forhold til leasing af biler. Det er den klassiske model, hvor der betales en førstegangsydelse, og derudover et månedligt gebyr for leasing. Den giver mulighed for at købe produktet billigt ved aftalens udløb,  og er derfor billig. En super nem løsning, der er til at forstå, hvor der er udsigt til, at man kan eje bilen til sidst i aftalen.

Dog er ulempen, at der er en periode, hvor aftalen ikke kan opsiges. Det vil sige, at hvis man fortryder er der ingen muligheder for at slippe billigt ud af aftalen. Den skal løbe fuld tid, og til sidst er der mulighed for at købe bilen. Det er som oftest denne leasingaftale langt hovedparten af de danske leasingselskaber benytter, når det kommer til leasing af biler.

Den operationelle leasingtype adskiller sig som bekendt en smule. Her er den største fordel, den fleksibilitet som det medfører med operationel leasing. For her er der ingen periode med uopsigelighed – eller en bestemt tidsperiode man skal lease indenfor. Her kan man opsige når man vil, uden at skulle betale i dyredomme – kort sagt langtidslejer man bare produktet.

Operationel leasing – hvorfor vælge det?

Man har heller ikke pengebindinger på samme måde som ved finansiel leasing.  Det negative aspekt ved dette er dog, at man ikke har ejendomsret over bilen, men blot brugsret og ingen muligheder for at købe denne ejendomsret. En anden negativ del af operationel leasing er, at det kan være svært at finde et selskab, der tilbyder operationel leasing af biler, men det er dog muligt. Derudover skal det naturligvis også nævnes, at den månedlige ydelse for operationel leasing er væsentlig højere end den finansielle – den kan dog naturligvis opsiges når som helst.

Operationel leasing er en fantastisk leasingtype grundet dens fleksibilitet. Man er ikke på samme måde bundet til en aftale som ved en regulær finansieringsløsning eller ved finansiel leasing. Det er også oftere i kortere perioder, at man gør brug af operationel leasing, hvorfor pengebindinger og omkostningerne ikke er nær så tunge.

Man skal derfor vælge operationel løsning, hvis man er interesseret i at finde den mest fleksible finansieringsløsning på markedet. Der er stort set ikke andet en fordele ved operationel leasing, hvis man er en virksomhed, og derfor er der mange der gør brug af denne leasingtype. Det er tilmed også leasingselskaber, der har ansvaret for vedligeholdelse og bærer hele risikoen, hvis noget skulle gå i stykker. Man skal derfor ikke være nervøs for uforudsete udgifter i forbindelse med operationel leasing, da man kun betaler, hvad der står i leasingaftalen. 

Fordele og ulemper ved operationel leasing

Så for at ridse kort op, kommer her en opsummering af de mange fordele og ulemper ved operationel leasing. Det er praktisk, hvis man gerne vil huske nogle key takeaways, og alligevel glemmer forskellen på operationel leasing vs. finansiel leasing i løbet af kort tid. Derfor har vi samlet et par bullet points herunder, hvor vi highlighter de vigtigste ting ved operationel leasing.

Fordele ved operationel leasing: Ekstrem fleksibel, løsning Ingen bindingsperiode, uden risiko eller ansvar for vedligeholdelse, Leasingydelserne er fradragsberettigede

Ulemper ved operationel leasing: Omkostningstung pr. måned, Ingen mulighed for tilkøb af ejendomsret