Hvad er bedst: leasing eller køb? Vi har lavet beregningen

Mange undrer sig over, hvad fordelene egentlig er, ved at lease en bil. Der findes forskellige former for leasing, og det er derfor vigtigt at vide hvilken slags leasing, der passer til lige netop dig. Leasing er, overordnet set, leje af biler på længere sigt. At have en bil kan være en dyr udgift. Ikke alene skal du ud og finde pengene til at købe bilen, men alle de uforudsete udgifter der medfølger til titlen som bilejer, kan hurtig rende op. Ofte er udgifterne til specielt reparationer og service højere end forventet, og det kan hurtig ødelægge budgettet, hvis bilen pludselig svigter. Ved bestemte leasingformer, er du fri for uventede omkostninger, da disse risici oftest er underlagt leasingselskabet. Ved at betale en månedlig ydelse, er du fri for ejendomsretten, alt imens brugsretten ene og alene er din. Så hvad er leasing af bil, spørger du. Det er i alt sin enkelthed en finansieringsform, som er en ting midt imellem en lånefinansiering og at leje.  

Forskellige former for leasing 

Det kan være svært at finde rundt i alle de forskellige former for leasing. Spørgsmål som hvad er finansiel leasing, hvad er operationel leasing og hvad er flex leasing, dukker helt sikkert op, når det kommer til hvilket valg der er bedst, for lige præcis dig. Det er nemlig vigtigt at finde den leasingform, der giver det bedste udbytte, for at sikre den bedste oplevelse med leasing. På denne måde undrer du dig ikke over spørgsmål omkring, hvad er med i leasing af bil, når beslutningen skal tages.  

Ved finansiel leasing gives der en fastpris hen over en bestemt tidsperiode, og der vil i denne periode være fuld brugsret over bilen. Efter endt leasing vil det ikke være muligt at beholde bilen, da den skal sælges videre til en tredjepart. Finansiel leasing giver brugsretshaveren ansvaret for udgifter til reparationer, service og hvilke omkostninger der ellers vil kunne opstå. Operationel leasing minder meget om finansiel leasing, her fås der dog total sikkerhed, når det kommer til udgifter, da disse ikke er underlagt brugsretshaveren.
En anden form for leasing er flex leasing. Denne form for leasing benyttes oftest af folk, som har et ønske om at leje en lidt dyrere bil, over en kortere periode. Dette kunne for eksempel være ønsket, om at køre rundt i en cabriolet hen over sommeren, men i en lidt mere kompakt bil hen over vintermånederne. At finde blandt de forskellige leasingtyper er også splitleasing og re leasing. Disse bruges henholdsvis til at deles om ydelserne til bilen, og til at lease biler, som tidligere allerede har været leaset ud. 

Det kan være en stor verden at begive sig ud i, når det kommer til at lease en bil, i og med der er mange forskellige muligheder, hvorpå det kan gøres. Der er en masse hensyn der skal tages i processen, og det er vigtigt at starte med at få styr på, hvad bilen præcis skal bruges til samt hvor længe. På denne måde er det meget nemmere, senere hen, at tage beslutningen om, hvilken form der passer bedst ind i din hverdag. 

Hvornår kan det bedst betale sig at lease en bil 

Det kan være svært at vurdere hvorvidt leasing er den rette løsning, og om det i sidste ende giver et større overskud, at benytte sig af denne form for transportmulighed, frem for at købe en bil fra ny hos forhandleren. Det kan virke lidt mere uoverskueligt at skulle sætte sig ind i de forskellige leasingformer, frem for at gå til en bilforhandler og få ordnet købet nu og her. 

For at lease en bil skal der naturligvis en førstegangsydelse til, og til det kommer spørgsmålet så, hvad er førstegangsydelse leasing overhovedet? Det er nemlig meget forskelligt alt efter hvilken bil, samt hvilken leasing type, der er valgt, hvad førstegangsydelsen ligger på. Gennemsnitligt for privatleasing af en bil, ligger denne ydelse på mellem 5.000 og 20.000 kroner. Set i forhold til betalingen af en bil hos bilforhandleren, er dette beløb meget småt. Foruden førstegangsydelsen er det vigtigt at huske på, at den månedlige betaling kommer oveni. Både den månedlige sats, samt startprisen på bilen, afhænger af bilens værdi, antal kilometer du regner med at køre i den og hvor lang tid kontrakten på leasingaftalen varer. 

Det kan som privatforbruger bedst betale sig at lease en bil, hvis bilen ikke skal køre mere end 15.000 kilometer om året. Derudover er det vigtigt at pointere, at det ikke vil være rentabelt at lease en bil i mere end 1-2 år ad gangen. Er du på udkig efter en langvarig løsning til transport, vil leasing ikke være optimalt, og du skal derfor ud og finansiere bilen selv. 

Efter endt leasingperiode 

For at have helt styr på din undren omkring hvad er leasing, er det også vigtigt at vide hvad der sker, når leasingen afsluttes. For hvad er restværdi ved leasing egentlig? For at besvare hyppige spørgsmål omkring hvad er scrapværdi leasing og hvad er restværdi leasing, er det vigtigt at slå fast, at scrapværdien og restværdien er to ord af samme betydning. Når leasingværdien afsluttes, er scrapværdien det beløb, bilen skal sælges til. Prisen er uden registreringsafgift, da der kun er betalt afgift for den periode, bilen har været leaset i. 

Det er ved finansiel leasing, at du som forbruger skal bekymre dig om scrapværdien, da der oftest, ved de andre leasingformer, er kontrakter hvori leasingfirmaet står for dette. Scrapværdien er den værdi bilen har ved endt leasingperiode, og er afgørende for, om det er køber eller sælger, som skal betale et beløb, når kontrakten udløber. Jo lavere scrapværdien er, jo bedre er det for dig i sidste ende. Scrapværdien er svær at regne sig frem til på forhånd, men den regnes typisk ud efter den nuværende markedsværdi og en vis procentdel i nedskrivning efter et år. Husk altid at sikre, inden aftalen indgås, at du ikke er i tvivl om hvem der står for denne betaling, så der ingen pludselige misforståelser opstår.